U organizaciji Nezavisne liste Zagreb (NLZG) i Europskog edukacijskog foruma (EEF) održana je prva iz serije javnih rasprava u okviru projekta “Ususret europskim izborima” kojom smo obuhvatili ključna pitanja poput važnosti glasanja na predstojećim izborima, koliko i na koji način hrvatski predstavnici mogu nešto napraviti u EU parlamentu te kako Europa utječe na naš grad, regiju i državu.

Tribinu je uvodnim govorom ispred predsjedništva Nezavisne liste Zagreb otvorila Marijana Sumpor, također i zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Pod krilaticom „ZA ZAGREB, ZA HRVATSKU, ZA EUROPU”, ovom projektu je cilj dodatno približiti građanima Europsku uniju i Europski parlament te dati svoj stručni doprinos u predstojećim političkim procesima.
„Nezavisna lista Zagreb želi potaknuti veću izlaznost na izbore koji će se održati u svibnju, kao i upoznati građane s načinima kako prepoznati koristi od aktivnog uključivanja i odabira predstavnika koji će nas zastupati sljedećih pet godina. To je izuzetno važno jer možemo utjecati na politike na razini Europske Unije koje u konačnici oblikuju i naš svakodnevni život”, istaknula je Marijana Sumpor te dodala da će do izbora Stranka objaviti i niz stručnih priloga s podacima i prikazima relevantnim za Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku. Prilozi će obuhvatiti pitanja vezana za EU politike koje najviše zanimaju naše građane; od pravosuđa, građanskih sloboda, zdravstva, borbe protiv nezaposlenosti, regionalne politike do okolišnih i socijalnih pitanja.

Dubravka Smolić Vlaić, potpredsjednica je Europskog edukacijskog foruma, s bogatim iskustvom u obrazovanju, prijenosu znanja zemljama izvan EU i informiranju o Europskoj uniji. Uvodnim izlaganjem predstavila je povijest, djelovanje i sastav te proces donošenja odluka Europskog parlamenta, koji zajedno s Vijećem EU odlučuje o zakonodavnim aktima iniciranim od strane Europske komisije. Objasnila je prisutnima jačanje uloge Parlamenta kao zakonodavnog tijela, kojeg biraju izravno glasači u državama članicama svakih pet godina i koji osim zakonodavnih, ima i nadzorne i proračunske ovlasti.

Potom se putem Skype-a iz Brussela obratila Jasna Marić Krajačić iz Uprave za obrazovanje, mlade, sport i kulturu pri Europskoj komisiji, odjela koji provodi različite programe od kojih je sigurno najveći i najpoznatiji program za obrazovanje Erasmus, a u kojem je dosad sudjelovalo oko 9 milijuna mladih ljudi. Opisala je iskustva o aktivnostima i načinima suradnje s Europskim parlamentom uoči predstojećih izbora te istaknula da je uključivanje i motiviranje mladih u izbore i općenito u političke procese, ključno pitanje u svim zemljama članicama.

Jedan je od glavnih zaključaka da će se ovom temom morati ozbiljnije pozabaviti uz nacionalne vlade i organizacije civilnog društva te da bez njihovog međusobnog povezivanja na svim razinama nije izgledan veći angažman i odaziv mladih. Poruka koju želimo poslati mladima je da se možemo izboriti sami za bezbroj prilika i da jedino svojim sudjelovanjem možemo stvoriti bolje uvjete za život i rad u našoj zemlji, odgovornije i sretnije društvo.

Prakse lobiranja u EU, Hrvatskoj i drugim državama predstavila nam je Maja Pokrovac, predsjednica Hrvatskoga društva lobista. Dok u Hrvatskoj ne postoji ni zakon o zagovaranju interesa niti je lobiranje u našoj zemlji registrirana djelatnost, u Europi je to potpuno ustaljena praksa, a i sve su zemlje u okruženju po tom pitanju ostvarile značajniji napredak u odnosu na nas. Nastavno na prethodnu temu o utjecanju na javne politike koji se odnose na mlade, ili kako osnažiti nevladin sektor i kako osnažiti građane da zagovaraju svoje interese, istaknula je da je potrebno te aktivnosti učiniti što transparentnijima jer će se onda i građani rado u njih uključiti, sudjelovat će u procesu donošenja politika. „Ključna je hrabrost i vjera da se može sukreirati, suodlučivati, znači sudjelovati u svim razvojnim strategijama koje Vlada donosi. Sudjelovanje građana podrazumijeva dulji proces donošenja odluka, no što više dionika sudjeluje u procesu, bolje su javne politike, bolji je standard građana i veći je BDP”, istaknula je Maja Pokrovac na kraju svog izlaganja.

Galerija

Gallery

© Copyright 2023. Powered by WordPress