[wptab name=’LOBISTIČKI SEMINAR’]

15. travnja 2015. – Zakon o lobiranju – profesionalizacija struke
Fokus seminara je bila profesionalizacija ovog važnog i odgovornog posla, te ukazivanje na prednosti regulacije lobiranja, odnosno, interesnog zagovaranja koje je sastavni dio svake demokratski uređene države. Ovim edukacijskim seminarom, jedinim na ovu temu u Hrvatskoj, predstavljena je struka lobiranja te su stvoreni temelji za daljnji razvoj struke. Gosti predavači su bili hrvatski lobisti akreditirani u Bruxellesu i stručnjaci s međunarodnim iskustvom u području lobiranja.

19. veljače 2014. – Profesionalno lobiranje u praksi
Seminar je predstavio kombinaciju teorije, praktičnog rada i savjeta putem studija slučaja, a bio je namijenjen predstavnicima poslovnog sektora (manadžment), regionalne i lokalne samouprave, civilnog društva, političkih stranaka i državnih institucija.

[/wptab]

[wptab name=’POSLOVNI RUČAK’]

08. svibnja 2015. – Zastupnici Republike Hrvatske u Europskom parlamentu: Tonino Picula i Andrej Plenković
U svojem izlaganju, zastupnik Plenković razdvojio je profesionalno lobiranje od lažnog zastupanja interesa i korupcije, te naveo različite skupine koje dolaze u kontakt sa zastupnicima. Istaknuo intenzitet lobiranja u Europskom parlamentu te da je regulacija i registracija prijeko potrebna. Zastupnik Picula naglasio je važnost lobiranja za razvoj hrvatskog gospodarstva i opisao svoj angažman u pomoći malom i srednjem hrvatskom poduzetništvu. Naveo je kako je lobiranje nužan alat za uspješno probijanje na europskom tržištu te održavanje kvalitete i konkurentnosti hrvatskih proizvoda i usluga.

15. srpanja 2014. – Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš
Na ručku su uz predstavnike HDL-a sudjelovali predstavnici gradova i općina, odvjednička društva te predstavnici nekoliko većih hrvatskih poduzeća i udruženja. Ministrica je u svom obraćanju predstavila Hrvatski zavod za prostorni razvoj koji je osnovan u siječnju 2014. godine po uzoru na ostale europske zemlje. U konačnici su sudionici imali priliku iznijeti problematiku i postaviti pitanja vezana za konkretna područja lokalnih zajednica te dobiti odgovore iz prve ruke.

19. studeni 2013. – Šef predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević
Gospodin Baričević govorio je o funkcioniranju Europske unije i njenih institucija te ulozi Hrvatske u procesu donošenja odluka te odgovarao na pitanja vezana za pripremljenost Hrvatskih institucija za EU projekte. Nakon predavanja održano je kraće druženje sudionika poslovnog ručka.

[/wptab]

[wptab name=’GODIŠNJA KONFERENCIJA’]

15. svibnja 2014. – Transparentnost lobiranja
Na konferenciji su se okupili brojni sudionici iz poslovnih krugova i državnih institucija. U jednodnevnom događaju kroz seriju predavanja i okruglih stolova pod nazivima “Europske perspektive lobiranja” te “Primjeri transparentnog lobiranja u praksi”, istaknuta je važnost regulacije i transparentnosti lobiranja kao i nužnost konstantne edukacije profesionalnih lobista za postizanje međunarodne konkurentnosti.

[/wptab]

[wptab name=’SKUPŠTINA’]

2. srpnja 2015. – 4. redovna izborna Skupštine
Na 4. izbornoj Skupštini održanoj u Europskom domu u Zagrebu izabralno je novo vodstvo Udruge. Za predsjednika HDL-a ponovno je izabran Natko Vlahović, direktor Vlahović Grupe. Za potpredsjednike su izabrani Marijan Banelli, Tanja Milošević i Dubravka Sinčić Ćorić, funkciju glavne tajnice obnašat će Maja Stanojević Pokrovac, dok su novi članovi Upravnog odbora Berislav Čižmek, Zlatko Jelić, Ivan Kurtović i Miljenko Vitković. Za članove Nadzornog odbora izabrani su Marijan Kostrenčić, Dubravko Miholić i Tamara Za članove Suda časti izabrani su Ivan Gjurašić, Vladimir Gredelj i Dragan Jelić. Prvi predsjednik HDL-a prof.dr.sc. Mate Granić počasni je predsjednik Udruge.

28. siječnja 2015. – 6. redovna izvještajna Skupština
Održana u Vijećnici Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, na skupštini je usvojen Poslovnik o radu Skupštine HDL-a te je podneseno Izvješće o radu HDL-a za zadnji kvartal 2013. i za 2014. godinu, Financijsko izvješće za 2014.g. te Izvješće o radu Nadzornog odbora. Pristigla je i jasna podrška iz Sabora za prijedlog budućeg Zakon o lobiranju u čijoj su radnoj skupini za izradu Zakona sudjelovali i predstavnici HDL-a.

[/wptab]

[wptab name=’PROMOCIJA’]

4. studenoga 2015 – Promocija knjige “Profesionalni lobist: priručnik o interesnom zagovaranju“
U prostorijama Matice hrvatske predstavljen je prvi priručnik o lobiranju u Hrvatskoj pod nazivom “Profesionalni lobist: priručnik o interesnom zagovaranju“, autora Natka Vlahovića i Brune Jelića. U predstavljanju priručnika koji definira tematiku lobiranja s naglaskom na lobističku praksu u Hrvatskoj uz autore su sudjelovali bivši ministar vanjskih poslova i počasni predsjednik Hrvatskog društva lobista prof. dr. sc. Mate Granić, predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe prof. dr. sc. Josip Kregar i predsjednica Transparency Internationala Hrvatska, mr. sc. Davorka Budimir te brojni drugi predstavnici korporativnog i javnog sektora.

21. veljače 2014. – Promocija knjige “Lobiranje i diplomacija”
U organizaciji Hrvatskog društva lobista održano je predstavljanje knjige “Lobiranje i diplomacija” autorice Petre Petrić. Sama knjiga posvećena je tehnikama političkog komuniciranja, ali ujedno otkriva i dosad nepoznate detalje iz tajnovitog svijeta tihe diplomacije i lobiranja u vremenu neizvjesnih godina stvaranja neovisne Hrvatske. Govorilo se i o lobističkim aktivnostima koje se odvijaju u Bruxellesu u kontekstu usvajanja zakonskih akata Europske unije kao još jednoj vrsti lobiranja u diplomaciji.

[/wptab]

[wptab name=’OSTALE AKTIVNOSTI’]

28. studenog 2014. – Posjet g. Petera Köppla, predsjednika Austrijskog društva za javne poslove (ÖPAV)
U sklopu posjeta održan je radni sastanak s predstavnicima Hrvatske Udruge Poslodavaca i članovima Hrvatskog Društva Lobista, zatim sastanak u Ministarstvu pravosuđa s pomoćnikom ministra Ivanom Crnčecom, te sastanak u Hrvatskom Saboru s g. Josipom Mondekarom, predsjednikom Odbora za vanjske i europske poslove,  g. Peđom Grbinom, predsjednikom Odjela za Ustav Republike Hrvatske i g. Josipom Kregarom, predsjednikom Odbora za pravosuđe.

2. – 3. travnja 2014. – Sastanak hrvatskih i austrijskih lobista u Beču
Predstavnici Hrvatskog društva lobista (HDL) sastali su se s članovima austrijske udruge lobista (ÖPAV). Svrha dvodnevnog posjeta s bogatim programom bila je razmjena iskustava oko regulacije lobiranja u Austriji i Hrvatskoj te stvaranje temelja za buduću suradnju između dviju udruga.

[/wptab]

[end_wptabset]

[end_wptabset]

[end_wptabset]

[end_wptabset]

[end_wptabset]

[end_wptabset]

Galerija

Gallery

© Copyright 2023. Powered by WordPress