Osnivanje HDL-a inicirano je potrebom za udruženjem koje bi zastupalo interese struke te radilo na uspostavljanju jasnih pravila i standarda lobiranja u Hrvatskoj.

Lobiranje se često spominje s negativnom prizvukom, a jedan od razloga tome je relativno slaba ili čak nepostojeća regulativa o pravilima lobiranja i prihvatljivom ponašanju u odnosu lobist – državne institucije. Ipak, iz dana u dan lobiranje u svijetu dobiva na važnosti, a broj lobista u centrima političke moći sve je veći.U Hrvatskoj je lobiranje u svojim začecimate je potreba za školovanim i profesionalnim poznavateljima ove struke izuzetno velika.

U Zagrebu je 11. travnja 2008. godine organiziran Međunarodni simpozij „Lobiranje u praksi“ na kojem je jedan od zaključaka bio i potreba za osnivanjem hrvatskog strukovnog udruženja lobista. S ciljem realizacije navedene ideje osnovan je Inicijativni odbor koji su činili: Mate Granić, Natko Vlahović, Franjo Gregurić, Miomir Žužul, Davor Štern, Marijan Kostrenčić, Slavko Tešija, Jasminko Umićević, Iva Biondić, Bernard Jakelić, Dubravko Miholić, Mate Kalajžić, Daniela Prskalo i Ivo Ivančić.

Za prvog predsjednika HDL-a  izabran je prof.dr.sc. Mate Granić, dugogodišnji lobist i vlasnik tvrtke Magra d.o.o.

Nakon pet godina dužnost predsjednika preuzima Natko Vlahović, a Mate Granić postaje počasni predsjednik društva.

Od 2013.  godine HDL djeluje iz ureda na Srebrnjaku,  u kojem rade voditelj ureda i dvoje volontera.

 

POVIJEST članovi

Prvi sastanak Inicijativni odbor HDL-a

POVIJEST skupština

23. lipnja 2008. godine u Europskom domu održana je Osnivačka i izborna skupština na kojoj je izabrano vodstvo te usvojen Statut i Etički kodeks HDL-a.

Galerija

Gallery

© Copyright 2023. Powered by WordPress